Renlighed

ups

At lære hunden at gå på wc udendørs er helt grundlæggende. Når man adopterer en hund, er han vant til, at toiletbesøg foregår udendørs, og derfor er det ofte let at fortsætte stilen, ved at sikre, at første tisning efter ankomsten foregår i det fri. Det vil sige, at du må give hunden mulighed for at tisse på en græsplæne kort efter, at den er ankommet. Det er en rigtig god idé, at starte med at være ude i haven, eller at gå en runde på et lille grønt område tæt ved boligen, inden hunden kommer ind i sit nye hjem. Hvis hunden tisser udendørs, roser man ham til skyerne, og mange hunde konkluderer så, at man også går på wc udendørs i DK.

Nogen hunde er dog så påvirkede af beroligende medicin, eller er udmattede/forvirrede over flyturen, og har desuden fastet optil rejsen, at systemet ikke helt kommer i gang lige når de lander. Vi har set et par hunde, som har holdt sig meget længe, og dagen efter ankomsten har tisset en kæmpe sø inde i stuen, for derefter at være helt renlige.

Det absolut vigtigste er, at aldrig skælde hunden ud eller på nogen måde straffe eller være ubehagelige overfor den, hvis den kommer til at lave uheld indendørs. På den måde lærer hunden ikke at være renlig, i stedet forbinder den sit menneske med ubehag og utryghed, og det kommer der intet godt ud af. En god, tryg og tillidsfuld tilknytning er det bedste afsæt for at få en kvik og glad hund, der har mod på at lære en masse nyt.

Maggie

Så hvad gør man, hvis man står med en hund, der letter ben op af møblerne eller lægger pøller på stuegulvet? Sker det, så tag ikke notits af det, lad være med at forhindre/trække afsted med hunden, skælde ud, stresse op eller andet. (Shit happens!) Når hunden er færdig, tager du ham roligt udenfor, går en runde, håber der kommer mere (som du roser af hele dit hjerte) og så kan du gå ind og tørre op og vaske efter med rodalon (som decinficerer og fjerner lugten, både for din skyld men også så hunden ikke antager, at lige dét spot er toilettet)

Læg mærke til din hunds adfærd – gør han noget bestemt, lige inden han tisser? Mange hunde snuser intensivt til ét punkt, lige inden. Eller kratter i gulvet med en forpote. Hvis du kan se, at han er tæt på at lette ben, siger du venligt “kom, vi går ud”, får snor på ham i en fart og går straks ud.

Forebyg; når hunden har spist, sovet eller leget, så tag ham ud en lille tur. Hver gang der sker et “skift” i løbet af dagen, så gå med ham ud i haven eller en kort luftetur. Det er vigtigt, at du ikke bare lukker ham ud i haven, for du skal være der til at rose, hver gang han tisser ude! Jo flere succes’er – at hunden går på wc udenfor – jo hurtigere vil han forstå, at det er sådan vi gerne vil have det foregår hver gang. Ros ham uendelig meget, hver gang det lykkes, og giv gerne luxusgodbidder! Marion fra DOP/Tyskland anbefaler, at man tager sin ikke-renlige hund ud hver anden time (undtagen om natten), fordi man på den måde ofte helt kan undgå, at hunden når at tisse indenfor. Efterhånden forlænger man tidsrummet imellem turene. På den her måde kan man let få sin hund renlig i løbet af nogen dage.

Vi fraråder “avismetoden”, altså at man først lærer hunden at tisse på en avis, og derefter lærer den at tisse ude. Man kan sagtens lægge aviser på udsatte steder i hjemmet, for at beskytte tæpper osv., men det er dobbeltarbejde og absolut lettere, at fra start lære hunden, at gå på toilet udendørs.

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: