Kommunikation & dæmpende signaler

Hundesprog

Kommunikation og dæmpende signaler

Hunde kommunikerer med hele deres krop, de kan lære at aflæse os mennesker i nogen situationer og fornemme vores humør, men har ingen forudsætninger for at tilpasse deres kommunikation til “menneskesprog”. Altså er vi nød til at vide noget om hundes signaler og kommunikation, for at samarbejde positivt med vores hund og hjælpe ham ud af situationer, han/vi finder svære.

De hunde, vi møder og arbejder med på internatet i Portugal, har ofte et kompetent, veludviklet, naturligt hundesprog, og de er vant til at færdes ret frit i større hundeflokke og møde nye hunde. De steder, hvor hunde generelt mødes i Danmark, er enten begrænset af snore o.a. eller kunstigt opstillede rammer, hvor fremmede hunde med meget forskellige kommunikative forudsætninger lukkes inde sammen på et lille areal. Det er et ret skidt afsæt for glad og stressfri leg! “Fri leg” i en lukket hundepark, med mennesker der står og snakker og ikke holder det mindste øje med, hvordan legen foregår, er en opskrift på fiasko. (Var det nu fx en gruppe børn, der rottede sig sammen mod et enkelt barn på legepladsen, ville mange formentlig gribe ind, beskytte barnet og få de børn, som driller, til at beskæftige sig med noget andet. Når det er hunde, det går ud over, er der desværre meget langt til hjælpen, og mange mobberier overses/accepteres) En hund må aldrig presses til at hilse på eller lege med andre hunde!

Vi oplever også, rundt omkring i danske “Hundeparker” og lignende, at mange hunde irettesættes for at kommunikere – især hvis de siger fra – eller at de overlades til sig selv “og selv må lære at sige fra” (igen, sæt et barn i stedet) samt at mange ganske almindelige danske familiehunde enten er meget udtryksløse, har vanskeligt ved at aflæse/signalere eller ikke bliver lyttet til, af deres mennesker.

Vi vil derfor gerne henlede opmærksomheden på dæmpende signaler – noget, der er vigtigt at genkende hos din egen og andre hunde, både for at opnå bedre forståelse for, hvordan din hund har det, og for at passe godt på din hund, i situationer der presser ham. Dæmpende signaler (listet herunder) betyder “nej tak – lad lige vær – hold nu afstand – gå så væk!!!”

 • gaber, blinker, slikker sig om munden eller smasker
 • kigger væk eller kigger ned i jorden
 • vender kroppen væk eller sidder og skraber i jorden
 • går væk
 • kryber med ørerne tilbage
 • kryber sammen med halen mellem benene
 • lægger sig på ryggen med benene opad
 • stivner og stirrer
 • knurrer
 • snapper
 • bider

boys kissing

Vi har valgt at sætte fokus på Hilsesituationer, men de dæmpende signaler og måden, hvorpå du kan hjælpe din hund, kan sagtens overføres på andre pressede situationer.

I Danmark er der mange mennesker som stadig synes, at hunde skal hilse på alle hunde de møder. (forstil dig lige, hvis vi skulle kramme alle vi møder på gaden, det ville nok for de fleste blive ret stressende)

Din hund behøver ikke at hilse på alle hunde han møder på gaden! Hav i stedet nogen gode hundevenner, som din hund og du er trygge ved og er glade for at være sammen med, og vurdér fra situation til situation om det er en god idé/nødvendigt at hilse på fremmede hunde.

Hold øje med din hund, når han hilser på en anden hund, giv ham plads, hvad signalerer han? Hunde har en lang række dæmpende signaler, som fortæller os og den anden hund, at de er venlige, men ikke lige har lyst til at hilse, synes den anden hund er uhøflig osv. Hvis din hund knurrer er det måske fordi han synes den anden hund er for voldsom, er uhøflig, ikke selv giver nogle dæmpende “jeg er sød og rar” signaler, eller hvis han egentlig ikke har lyst til at gå hen til den anden hund…

Hvis en hund igen og igen føler at alle hans venlige og høflige signaler bliver overhørt af mennesker eller andre hunde, ender det med, at han springer høfligheden over og går direkte til knurren, gøen eller at snappe ud efter dem – for at opnå afstand. (Eller i sidste ende at gå i frys – stift apatisk)

snow&callie

Selvfølgelig må en hund gerne vise gebisset eller knurre lidt, det er en ret pæn måde at i forskellige situationer signalere tydeligt; nu skal du altså gå lidt væk/holde op!! og det skal naturligvis ikke irettesættes, men det viser, at din hund har brug for hjælp til at komme ud af situationen – ved at aflede.

Begynder en hund at “tale med store bogstaver” (fx knurre meget eller lave udfald), er det et afstandssøgende signal der ikke skal overhøres! Det viser nemlig, at man har overset de forudgående signaler hunden har vist på, at den finder ubehag ved situationen. Viser hunden tendenser til at springe flere dæmpende signaler over og hurtigt “råbe” af andre hunde eller mennesker, er det vigtigt at gøre en målrettet indsats, og at alle i hjemmet tackler de pressede situationer på den samme gode måde. Det indebærer masser af ros og godbidder for at bare kigge på den anden hund på afstand og ikke reagere (kontrabetingning), og at respektere hundens behov for afstand/hjælpe den til at få plads – selvom den er i snor. Som med al hundetræning; ros og godbidder for ønsket adfærd, og ignorér/distrahér ved uønsket adfærd (aldrig straf eller irettesættelse)

Husk, at adfærd er dynamisk og foranderlig! Hvis din hund gør noget, som forundrer dig, så undersøg og sæt fokus på, gerne med hjælp fra en kompetent træner, at forstå din hunds bevæggrunde og motivation. Dette gælder selvfølgelig især, hvis hunden udviser usikkerhed eller er skarp i kontakten med andre hunde. Adfærd kan ændres – det gælder om, at hunden får lært nogen nye, bedre handlemuligheder, og at den forstår, at den kan vælge en anden, mere ønsket adfærd, som har samme effekt (fx større afstand, mere tryghed)

Det er en rigtig god idé (især hvis man bor i byen) at lære sin hund verbale tegn for at hilse på andre hunde/lade være. Så hvis din hund viser positiv interesse og gerne må hilse på den anden hund, siger man “hilse” og gør det. Er det en hund man er usikker på, som selv ikke vil hilse eller man bare vil gå forbi, siger man fx “kom, vi går videre”, fanger sin hunds opmærksomhed så han kigger på dig, og går en bue udenom. Hold hilsesituationer med fremmede hunde korte og positive, og lad først hundene lege når de kender hinanden.

Bruce & Shaila

Til sidst vil vi lige understrege, at fundamentet for, at få en glad, velstimuleret og velafbalanceret hund, ligger i opfyldelse af de basale behov (mad, vand, ly, toiletbesøg, basal tryghed, selskab, omsorg mental aktivering og motion) sammen med at opleve succes med en masse små lette træningsting i hverdagen – og få masser af ros for bittesmå fremskridt! Igennem fx små opgaver (som du ved, din hund sagtens kan klare) såsom spil med godbidder, lette søgelege, at hoppe op på ting – store sten, bænke, væltede træstammer, hvad I nu lige kommer forbi på turene – oplever hunden; jeg kan bare det der! det gør både hunden mere robust i forhold til at klare pressede situationer, og styrker jeres samarbejde og kommunikation i alle situationer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: