Alene hjemme

Gida 2012

Alene hjemme…

Hunde er sk. “familiegruppe-dyr”! derfor trives hunde bedst sammen med deres familie og bryder sig generelt ikke om, at være adskilt fra deres nærmeste. At blive efterladt alene ind imellem er dog et grundvilkår for de fleste familiehundes vedkommende, og derfor er det vigtigt, at man træner “alene hjemme” på en hensynsfuld måde, så hunden kan trives med det frem for at blive meget ulykkelig og stresset.

Internathunde har tit meget forskellige erfaringer i bagagen, men på internatet har de været vant til – på godt og ondt – altid at være omgivet af andre hunde. Så uanset om din hund er hvalp eller voksen, opdrættet eller fra gaden, så trænes “alene hjemme” bedst trin for trin.

Hunden skal være tryg i de omgivelser, den efterlades alene i. Mange hunde følger deres mennesker som en lille skygge, så længe de er usikre og er ved at falde til i det nye hjem. Når hunden er tryg, og man kan forlade et rum og vende tilbage igen, uden at hunden bliver urolig og følger efter en, kan man lige så stille og roligt starte med at træne.

littlejulie

Første trin er, at gå ind i et tilstødende rum, lukke døren og “være væk” et par sekunder. Hvis hunden bliver urolig på den anden side af døren, så “besvar” ikke adfærden ved at (skælde ud) eller vende tilbage af den samme dør, men gå en anden vej tilbage. Kommer hunden dig i møde eller står og venter lige på den anden side af døren du forsvandt ud af, skal du bare fortsætte med at bevæge dig rundt i hjemmet som normalt – hverken ignorere hunden, pylre om den eller bidrage til en stor genforenings scene – blot understøtte, at der ikke er noget mærkeligt eller bekymrende ved, at du var væk et øjeblik. Gentag dette mange gange, hvis du kan se, at hunden bliver roligere ved det og ikke bliver for presset. Når hunden er afslappet i denne sammenhæng (og fx bare bliver liggende i kurven mens du forlader rummet) kan du “bygge på”, ved at være væk i flere minutter, gå ind i forskellige rum og lukke dørenlidt, og arbejde dig hen til hoveddøren.

Når du kan gå ud af hoveddøren, og kan efterlade en rolig hund, kan du lige så forsigtigt udvide det tidsrum, hvor hunden er alene.

Træn kort tid og en enkelt eller to gange (a 5-10 minutter) om dagen, ikke mere. Det er meget individuelt, hvor hurtigt man kan “trappe op”. Virker hunden utryg, fx løber rundt og leder, bider ting i stykker, piver/hyler, tisser, gør eller reagerer på anden måde stresset, så gå et eller flere trin tilbage i processen indtil hunden er tryg på det niveau, før du går videre. Vi kan klart anbefale at filme hunden, ved at man placerer sit kamera/tlf, så man får et overbliksbillede (og lyd!) af, hvordan hunden reagerer når man forlader den.

Vi har gode erfaringer med, at man giver hunden et “tegn”/signalerer, så den ved, at nu skal den være alene lidt. Anbefalinger om, at vænne hunden til, at man “bare forsvinder” nogen gange, synes vi skaber utryghed og uforudsigelighed for hunden, der så bliver ekstra opmærksom på at holde øje med sine mennesker. I stedet kan man sige “vi ses om lidt”, vinke eller lignende (hold det kort, positivt, ingen tårevædet afsked, men et venligt på gensyn) så hunden er klar over, hvad der skal ske.

Det ideelle er, at hunden bruger tiden på at sove, mens den er alene. Sørg for, at hunden er grundigt luftet og selvfølgelig at den har været “på toilet”, inden du går.

Xarly

Giv gerne hunden en snack, den kan bruge tid på (fx en aktivitetsbold med godbidder i, et fyldt marvben, en toiletrulle – midten, af pap – foldet ind i enderne og med en godbid gemt indeni, eller lignende)

Ingen kan lide at blive efterladt i mørke og stilhed! Hav lys tændt og stil radioen så der er lidt baggrundssnak.

Mange hunde er glade for at ligge i vinduet og følge med i, hvad der sker udenfor, mens de er alene. De fleste hunde slapper af og sover mens de er alene, så de er fulde af energi og klar til en god tur når man er hjemme igen!

axellearruda

Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at en hund max. efterlades alene i 5 timer. I Sverige er det vedtaget ved lov, at man ikke må efterlade sin hund alene i over 4 timer. Vi synes, det er nogen fine retningslinjer, udfra det perspektiv, at hunden har bedst af at være mest muligt sammen med sine mennesker (og ikke være isoleret!), og ikke mindst at hunden har brug for at blive luftet, nusset, leget med og stimuleret. (vi mennesker holder os heller ikke i 8 timer om dagen!)

Er man væk 8 timer om dagen og er uden mulighed for hundepasning, har man ikke tid nok til at have hund! Derimod er det en god idé, at tænke kreativt når hverdagen skal hænge sammen – at man har forskudte arbejdstider, hjemmearbejde, mulighed for at have hunden med på arbejdspladsen, dagpasning hos “bedste” eller hos “hundevenner”, assistance fra en hundelufter, at slå sig sammen med et andet hundehjem så hundene er alene sammen… der er mange muligheder for at give hunden en god hverdag selvom man har job!

Bruce

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: