Hund & barn

Milk & Marvin

Børn og hunde kan blive de bedste venner, men både hund og barn skal lære hvordan de skal være overfor hinanden.

DOPs erfaring med formidling af hunde gør, at vi er meget påpasselige med at adoptere hunde ud til familier med børn, og ikke formidler hunde til familier med børn under 8 år. Når man adopterer en hund igennem Dogs of Portugal, har den som oftest en ukendt baggrund og vi kan aldrig med sikkerhed garantere, hvad den har med i bagagen af fx genetiske egenskaber, adfærd og erfaringer/socialisering med mennesker, andre dyr og miljø. Selvom vi kender hunden godt fra internatet, kan den udvise en anden adfærd ifm. stress/miljøskift, såsom i tilpasningsperioden. Så for at spare både familie og hund for mange tårer og evt. senere omplacering, vælger DOP at beskytte begge parter ved at vurdere hver adoptionsansøgning individuelt.

Dermed ikke sagt, at en børnefamilie ikke kan være en god hundefamilie, men det kan være noget vanskeligere at finde et godt match iblandt vores hunde, og nogen gange er det slet ikke muligt. Vi tester bl.a. nogen af vores hunde med børn på internatet, og kan på den måde få en idé om, hvilken adfærd hunden udviser overfor børn. Men, det er ikke en forsikring om, at hunden udviser samme tålmodighed og tolerance overfor de børn, der er i adoptivhjemmet. DOP forbeholder sig retten til at afslå et adoptionsønske, hvis det vurderes at forholdene i hjemmet ikke kan opfylde de betingelser vi stiller.

wesley, betinho & mädchen

For at hund og barn skal kunne trives sammen, har hunden først brug for tid til at blive tryg i sin nye familie. Det er vigtigt, at barnet ikke lades alene med hunden, og at barnet, og de børn der ellers kommer i hjemmet, lærer nogle basale regler for samvær med hunden:

– Lær dit barn, at forstå hundens signaler. Børn skal lære mange forskellige regler for samspil både i trafikken, i forhold til søskende, kammerater, forældre og ”fremmede” mennesker – og dyr/hunde.

– Efterlad aldrig børn alene med en hund, og slet ikke hvis de er lukket inde i et lille rum eller en bil. Hundens naturlige adfærd vil nemlig være at gå væk, men hvis det ikke er muligt, kan der opstå ubehagelige situationer.

– Vær opmærksom på potentielt farlige situationer; en leg, der bliver for vild, eller at barnet forsøger at beskytte familiehunden i en konflikt med en fremmed hund – situationer, barnet ikke kan overskue konsekvenserne af.

– Hav et børnefrit område til hunden, hvor den ved, at den kan gå hen for at være i fred – og lær barnet at respektere hundens område.

– Det er dit ansvar at socialisere og træne hunden, så den lærer at have kontakt med børn, fremmede mennesker og andre hunde på en god måde. Er der situationer, der er vanskelige for hunden, så undlad at sætte den i situationer, den ikke kan tackle.

Gida

Lær dit barn følgende enkle regler:

Gå aldrig hen til en fremmed hund uden at få lov først

Gå aldrig hen til en hund der står bundet

Se på hunden og ”lyt” til den. Hvad siger den? Kig på hele hundens krop. Vil den lege, kæles, eller vil den være i fred?

Forstyr aldrig en hund når den sover eller ligger i sin kurv/børnefrie område

Lad altid hunden komme til dig, ikke omvendt

Vi henviser til Den Danske Dyrlægeforenings projekt Hej Hund der giver information og fakta til voksne om børn og hunde. Samtidig er der på hjemmesiden et spil, der er testet og målrettet børn helt ned til 3 års alderen, og som danner et glimrende udgangspunkt for familiens samtaler om hunde, hundesprog og om, hvordan man omgås hunde.

Husk hvor meget livsglæde børn kan få ud af en opvækst med hunde, så længe børnene lærer basale regler for at omgås hunde på en omsorgsfuld, respektfuld måde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: