Sundhed & sygdomme

Sundhed & sygdomme

Hundene på Milus internat er velplejede efter forholdene, de bor i rene og pæne hundegårde og hundene bliver tilset og behandlet af dyrlægen ved behov. Der er en fin lille klinik på internatet, hvorfra dyrlægen Diogo arbejder 2-3 dage om ugen (Hans løn stykkes hver måned sammen af sponsorater fra en veterinær organisation i Portugal, en portugisisk dyreværnsorganisation samt hvad DOP og Milu kan bidrage med)

vet Diogo (2)

Nederst kan du læse om de sygdomme de møder på internatet i Portugal, og hvordan Dogs of Portugal behandler disse.

Forholdene på internatet gør, at hundene er lidt mere udsatte i forhold til småinfektioner. Det er noget andet at bo udendørs i en hundegård, omgivet af andre hunde, og at overnatte i et hundehus, end at bo indendørs, i et møbleret hjem, med masser af opmærksomhed og daglig soignering. Internathundene kan let få sand eller pollen i øjne/ører, eller få hudirritationer, men Milu, de ansatte og de frivillige gør et kæmpe arbejde for at forebygge dette og pleje hundene.

Alle hunde bliver steriliserede/kastrerede, vaccinerede, får ormekur og flåt- og loppeforebyggende midler.

Årsagen til, at alle hunde neutraliseres, er udfra det perspektiv, at der allerede er så mange uønskede hunde i verden, at opdræt ikke giver mening! DOP arbejder hårdt for, at begrænse det antal hvalpe, der fødes på gaden med udsigt til et meget barskt og håbløst liv. Derfor iværksætter vi sterilisations projekter og andre initiativer, der skaber opmærksomhed omkring hundenes/hvalpenes vilkår.

Nogen hunde er tidligere blevet mishandlede, vanrøgtede eller er kommet til skade inden de kom til internatet. Desværre forværrer det ofte deres chancer for at blive adopterede, hvis de har et handicap, fx mangler et øje, har et ben der har været brækket og er vokset skævt sammen, eller har en kronisk sygdom. Dette til trods, kan hunden sagtens få et fantastisk liv, med den rette familie der kan give hunden den omsorg og pleje den har brug for, kan dække udgifter til medicin, og har mod på at adoptere en hund, der har alle odds imod sig.

kelly-9[1]

Ifm. adoptionen

Inden hunde fra Milus internat bortadopteres, foretager dyrlægen et alment sundhedstjek, og der tages blodprøver for flåtfeber, hjerteorm og leishmania. Skulle hunden teste positiv for de to førstnævnte behandles den inden adoptionen gennemføres. Ved nyopdaget leishmania vil DOP som udgangspunkt anbefale, at man vælger at adoptere en anden hund. Den type hjerteorm vi ser i Portugal, er Dirofilaria, amerikansk hjerteorm (ikke fransk som vi kender herhjemme), og er en parasit vi ser forholdsvis jævnligt. Behandlingen (2 indsprøjtninger immiticide samt advocate spot on) kan være en hård omgang for hundens krop, alt efter hvor svækket eller skrøbelig hunden i forvejen er, men sygdommen kan kureres. DOP har flere hunde som er blevet behandlet for hjerteorm inden adoption og i dag lever i bedste velgående i deres hjem i Danmark. Forskellige former for flåtfeber er almindeligt forekommende, især om sommeren, og behandles med forskellige antibiotikakure. (Læs mere om disse sygdomme nederst)

DOP gør således hvad vi kan for at sikre, at hundene er sunde og raske, og at vi har så mange informationer om hundens helbred og aktuelle sundhedstilstand som muligt. Der kan dog ikke stilles nogen garantier for, at der ikke kan være uopdagede sygdomme eller kan opstå fremtidige sygdomme hos hunden.

Hundetandpleje er ikke udbredt i Portugal, og det er ret almindeligt, at hunde fx mangler et par tænder, har meget skæve tænder eller underbid. Især hunde, som har tilbragt lang tid på gaden, kan have ødelagte, nedslidte eller mangle nogle tænder. Internatets dyrlæge er opmærksom på, at det er noget man har mere fokus på i Danmark/Skandinavien, og hunde der skal adopteres får derfor ofte en tandrensning, hvilket er helt unik for Milus internat. Videre er det langt mere anvendt i Skandinavien, at trække tænder/tandstumper ud på hunde, end det er i Portugal, og derfor kan en dansk dyrlæge muligvis vurdere hundens tænder anderledes (i et land hvor mange hunde har pearly whites!).

Internat/gadehunde er ikke “perfekte” glansbilledhunde – mange ser pudsige ud og har ar fra deres fortid, men de er generelt stærke hunde, de er overlevere og kan finde ud af, at begå sig med mange hunde (hunde, der ikke kan det, overlever ikke længe på gaden) Vi forundres tit over, hvordan hundene kan omstille sig fra, at komme fra virkelig barske vilkår, til at være de søde og glade hunde, vi møder på internatet, og som virkelig kan nyde livet i et kærligt hjem, hvis de får chancen. Hunde er utrolige dyr, som vi kan lære meget af – som at leve i nu’et ♥

Clarinha kiss

DOP anbefaler, at man tager hunden til dyrlæge for et sundhedstjek, en måneds tid efter den er ankommet til sit nye hjem. Hunden har gennemgået et kæmpe miljøskifte, klimaet er helt anderledes, den har skiftet foder, er begyndt at komme ud på mange ture og har været stresset en periode, så derfor er det godt at få kontrolleret dens sundhedstilstand igen. Samtidig kan dyrlægen udfærdige en dansk sundhedsattest, såfremt ens forsikringsselskab forlanger dette ifm. sygesikring af hunden.

Forsikringsselskaberne har forskellige vilkår og priser for sygeforsikring af hunde, få et lille overblik her

Adopterede hunde forandrer sig ofte over tid, både ved at blive mere trygge og glade hunde, men også fysisk. I takt med, at de bliver luftet langt oftere og får regelmæssig motion, generelt bevæger sig mere alsidigt og får mange flere sanseindtryk, får de opbygget kondition og muskler. Men de bliver også forkælede og får langt flere godbidder end de har været vant til, så det er vigtigt at holde øje med hundens vægt – med overvægt følger helbredsproblemer og en række gener for hunden. Sundhed & vægt

Polly på internatet (lige før hun blev adopteret) :

Polly before

Og Polly 4 måneder senere, i sit hjem i Tyskland, med masser af leg & bevægelse hver dag! :

Polly after

Vi anbefaler, at man fodrer sin hund med et tørfoder af god kvalitet, evt. toppet med lidt vådfoder, makrel i tomat, en halv frikadelle eller lignende, hvis man vil forkæle sin hund og give den forskellige smagsindtryk. Et kvalitets tørfoder er velafbalanceret og indeholder alle de næringsstoffer, vitaminer, mineraler mv. en sund hund har behov for, stabiliserer dens fordøjelse, ligesom fodermængden kan let justeres i forhold til hundens behov. Discountfoder er baseret på råvarer af dårligere kvalitet og indeholder mere sukker og fedt (usundt men smager godt) brug det evt. som godbidder, ikke som foder. Køb dit hundefoder hos dyrlægen eller i anerkendte foderforretninger, ikke i supermarkedet.

axellearruda

Endelig vil vi opfordre til, at man får gentaget blodprøven (for flåtfeber, hjerteorm og leishmania) efter et år, og i alle tilfælde hvis hunden udviser symptomer der kunne skyldes leishmania. Læs mere herunder.

Sygdomme der er jævnligt forekommende hos hunde i Portugal :

Lopper, flåter og orm

Lopper, flåter og orm er udbredte både i Danmark og Portugal, og de bekæmpes forholdsvis enkelt, hvis hunden bor i et hjem. Hundene på Milus internat får så vidt muligt forebyggende behandling, scalibor halsbånd eller spot on imod lopper, flåter og myg, og hele kennelen behandles hvis en hund får lopper. Flåterne er en vanskelig størrelse og det er forskelligt, hvor slemt enkelte hunde angribes, så de fjernes selvfølgelig i så høj grad som muligt, men i perioder er der mange flåter. Samtlige hunde får hver 3. – 4. måned præparater mod orm. Det betyder, at alle hunde, der adopteres til Danmark blot skal have forebyggende midler på samme måde, som med enhver anden hund. Generelt anbefaler vi scalibor halsbånd/spot on året rundt eller som minimum i marts – oktober og en omekur hver 3-6 måned, alt efter hvor interesseret ens hund er i at spise snegle, efterladenskaber og andre alternative snacks…

Flåtfeber (Erlichsiosis)

Erlichia er en infektionssygdom der opstår som følge smitte overført via flåtbid. Symptomerne kan være “influenza lignende”; feber, nedstemthed, manglende appetit og opkastninger, men en del hunde udviser ingen symptomer. Har man mistanke om flåtfeber bringes hunden til dyrlæge, diagnosen stilles via en blodprøve og behandles med antibiotika.

Alle DOPs hunde testes for flåtfeber (ehrlichia, babesia og rickettsia) inden adoption og hvis hunden tester positiv for en eller flere typer, behandles de med antibiotika, kuren er så oftest allerede afsluttet ved adoptionen. I sommerperioden ser vi tit rickettsia, som er den mildeste type, og ofte har hunden ingen symptomer. Man skal dog være opmærksom på, at flåtfebere kan være lumske sygdomme, som i sjældne tilfælde kan give alvorlige tilbagefald. Det afhænger af, hvor hårdt ramt hunden har været, og om den i forvejen er svækket, fx pga. alderdom eller andre sygdomme. Har hunden haft flåtfeber, skal man være ekstra opmærksom på mulige symptomer, så hunden kan komme i behandling hurtigt.

Hjerteorm (dirofilaria/hjerteorm)

Vi har i Danmark flest tilfælde af fransk hjerteorm (som er meget udbredt især i Københavnsområdet og Nordsjælland) og er en parasit, der har en ræv eller hund som hovedvært, men benytter en snegl som mellemvært.

I Portugal og middelhavslandene er det en anden type hjerteorm/dirofilaria vi støder på iblandt hundene. Dirofilariose kan smitte til mennesker, men mennesket er en blindvært. Hundene kan smittes med dirofilaria af forskellige stikmyg, og ormen kan blive op til 30 cm lang og lever i lungearterierne og højre hjertekammer. Symptomerne er knyttet til ormenes placering i lungearterierne, hvor de forårsager arvæv og inflammation i karrene. Døde orm kan medføre blodpropper og forhøjet blodtryk i lungekredsløbet, dernæst udvidelse af højre hjertehalvdel, og evt. stase i leveren. Symptomer på smitte – oftest hoste – kan være mange måneder (7-24) om at optræde og diagnosen stilles via en blodprøve.

Alle DOPs hunde testes for hjerteorm/dirofilaria inden adoption, og hvis de tester positive, behandles de, hvilket kan indebære at adoptionen udskydes eller at behandlingen skal fortsættes/opfølges i hjemmet. Behandlingen er 2 injektioner med Immiticide henover 2 dage og dernæst én spot on behandling månedligt med præparatet Stronghold eller Advocate, de efterfølgende 3 måneder. Andre hunde i hjemmet bør også få forebyggende spot on på samme tid. Det er vores erfaring i DOP, at hvis diagnosen stilles tidligt, responderer hunden positivt på behandling og kommer sig fuldstændig, mens ældre/svækkede hunde (fx nyankomne hunde som har levet længe med smitten på gaden) risikerer at dø af sygdommen eller må igennem et længere, barskt behandlingsforløb. DOP har flere hunde, som er blevet behandlet for hjerterom, som lever i bedste velgående i deres hjem i Danmark.

Leishmania

Leishmania er en parasit, som kan give alvorlige infektioner hos hunde og mennesker. Smitte sker primært efter bid fra sandfluer (mellemvært) hvorefter parasitten trænger ind i hundens celler. Her kan de forårsage alvorlig sygdom hos hunden, der viser sig ved bl.a. vægttab, hårtab, hudforandringer og hævede lymfekirtler. Symptomperne på leishmania er dog mange og kan variere fra hund til hund. Sygdommen hænger sammen med en ufuldstændig immunrespons, og derfor udvikler ikke alle inficerede hunde kliniske symptomer. Desværre har det vist sig, at inkubationstiden i sjældne tilfælde har været flere år (helt op til 7 år), så hvis ens hund fx har vedholdne hudirritationer, hårtab eller andre mulige typiske leishmaniasymptomer, skal man altid få foretaget en leishmania test, og samtidig få foretaget en almindelig blodprøve, som viser hundens forskellige værdier i blodet. Man tester for leishmania ved en blodprøve, der angiver “titertal” for sygdommen – en hund kan teste positiv i meget forskellige grader. Det er også en mulighed at få foretaget DNA test/øjenskrab, som giver et meget sikkert resultat.

Vi oplever, at der hos danske dyrlæger generelt er meget begrænset viden om sygdommen. DOP og portugisiske dyrlæger har omfattende erfaring med leishmania behandling. DOP vil selvfølgelig altid være behjælpelige med rådgivning og vejledning, hvis man mod forventning skulle stå i den triste situation, at ens hund tester positiv for sygdommen. I det tilfælde skal man som det første få testet hundens organer for deres funktionsdygtighed. Hvis organerne er for ødelagte anbefaler vi ikke behandling, men er de derimod intakte, så er der gode behandlingsmuligheder.

Leishmania kan ikke smitte i Danmark, hverken mellem hunde eller hund og menneske, da de sandfluer der bærer parasitten ikke findes her i landet.

Alle DOPs hunde testes for leishmania inden adoption. De hunde på Milus internat, som får diagnosen leishmania, gennemgår et behandlingsforløb (Milteforan i en måned), hvorefter de fleste kan leve et langt og godt liv, når de får Alopurinol tabletter dagligt, hele deres liv. (Omkring 50 af Cantinho da Milús 600+ hunde har sygdommen)

Prisen på leishmaniamedicinen Alopurinol ligger i Danmark omkring 65 kr. for 100 tabletter

Skulle en hund teste positiv optil adoption, vil DOP som udgangspunkt anbefale, at man adopterer en anden hund, da hunden skal igennem et længere behandlingsforløb. Dog skal det siges, at med en tidlig diagnose og professionel behandling, kan en hund sagtens leve et godt og symptomfrit liv og i sidste ende dø med, og ikke af, sygdommen.

Der er en lille håndfuld DOP hunde i Danmark, som er blevet adopteret hertil længe efter at de fik konstateret leishmania, havde gennemgået behandlingsforløbet og siden længe var velbehandlede med Alopurinol, som holder sygdommen under kontrol. Det er hunde som lever gode, symptomfri liv, med en kroniske sygdom, skal have en tablet dagligt og selvfølgelig skal holdes under observation for forandringer, der kan skyldes sygdommen.

Læs mere om eksotiske sygdomme

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: