Flere hunde i hjemmet


Flere hunde i hjemmet

DOP adopterer gerne en hund til hjem, hvor der i forvejen er en eller to hunde, hvis der er tid & ressourcer nok til alle hjemmets hunde – en adopteret hund kræver ekstra tid, tålmodighed og træning, indtil den er faldet til i sit nye hjem.

Har du allerede hund eller andre dyr, er det vigtigt at overveje nøje, om det vil være muligt for dem at leve sammen med en adoptivhund. Udfra hundenes adfærd på internatet har teamet en ret god idé om, hvordan de vil reagere i forskellige situationer. Men, hunden kan udvise en anden adfærd i de nye omgivelser eller hvis den er stresset, ligesom det kan være svært for den ”gamle” hund, at skulle velkomme et nyt familiemedlem.

Hunde er familiegruppe-dyr og trives oftest rigtig fint sammen i mindre grupper, men nogen hunde har det bare bedst med at være det eneste firben i familien. Vores erfaring er dog, at med tid og tålmodighed, bliver langt de fleste hunde glade for at dele hjem med artsfæller.

jackie & friends

Adoptioner til hjem, hvor der allerede er en hund, foregår i tæt samarbejde med DOP, for at finde et rigtig godt match hunde og mennesker imellem.

Det er vigtigt, at hundene introduceres til hinanden på et ”neutralt” område, fx på et grønt areal, hvor der ikke er andre hunde. Tag jer god tid, og lad forsigtigt og roligt hundene nærme sig hinanden, så snuse til og evt hilse på hinanden. Gå en lang tur sammen og følges derefter ad til hjemmet. Gå ikke i panik hvis hundene ikke kan enes fra første fært. Hundene skal have tid til at lære hinanden at kende, men det må aldrig komme til slagsmål. Det kan være nødvendigt holde dem adskilt, fx ved at dele hjemmet op med babylåger så hundene går ”side om side” en periode, indtil de har accepteret hinandens tilstedeværelse og kan rykke tættere på hinanden. Det er en proces de skal igennem, og de fleste hunde bliver med tiden meget tæt knyttede og glade for hinanden.

Bambi og Nene

For at gøre det hele lettere, så fjern legetøj, madskåle, snacks og andre ting, der kan lægge op til uenigheder. Vær opmærksom på, hvordan hundene agerer i forskellige situationer, så du kan forebygge at de kommer op at toppes. Hold hundene adskilt når de får mad; giv dem mad efter en fast rutine og på faste pladser, fx i hver sin ende af køkkenet, selvfølgelig under opsyn, og fjern madskålene helt når hundene har spist. Undgå kødben og lignende snacks, som hundene har i længere tid, da de kan blive oplæg til diskussion. Nogen adoptivhunde skal først lære at stole på, at de får mad hver dag og ikke behøver at forsvare sin mad, inden er rolige omkring mad.

Sørg for, at hundene har hver sin soveplads og ikke snupper hinandens pladser – vis hundene, hvor de må være, med rolige, venlige henvisninger. Det er vigtigt, at hundene får masser af ros for ønsket adfærd, og at de får lige meget opmærksomhed. Hold øje, når hundene er tæt på hinanden, hjælp dem til at holde afstand, indtil de er trygge ved hinanden, så deres grænser ikke overskrides. Det gælder også i kontakten med menneskerne i familien – del ud af opmærksomhed og kæl, lige meget til begge hunde.

Vi har gode erfaringer med, at styrke hundenes tilknytning og tillid til både hinanden og deres familie, ved at komme på mange, mange ture sammen. De fleste hunde vil være mere optaget af at snuse i skovbunden end af den anden hund, og vil være mere tolerante ift at være tæt på den anden hund, når det er udenfor hjemmet. Jo mere god tid sammen ude, jo mere positiv effekt vil det have indenfor i hjemmet. Mange gode, lange ture, med masser af sanseindtryk – skov og strand, giver glade, trætte og tolerante hunde!

jackie

Kat/andre dyr

Er der kat i hjemmet i forvejen, tester DOP en mulig adoptivhunds reaktion på katte på internatet. Det er en god indikation for, om det vil kunne lade sig gøre for hunden at leve i harmoni sammen med en kat, men det vil selvfølgelig kræve ekstra opmærksomhed fra familien indtil dyrene har lært hinanden at kende og betragter hinanden som familie.

Vi oplever, at hunde tit accepterer eller ligefrem holder af den kat/andre dyr, de deler hjem med, men udviser jagtinstinkt i andre sammenhænge (kan ligge og putte med familiens kat, men jager naboens… ) MEN, det er vigtigt at forberede sig på, at hund eller kat kan reagere uventet da hele situationen er ny og måske usikker/skræmmende. Vær derfor godt forberedt, hav altid en backup plan (eller flere!), overvej nøje og tal med os om, hvordan du vil tackle det, hvis hunden fx jager katten. Vi har rigtig gode erfaringer med, at man starter ud med, at have inddelt hjemmet med babylåger/lignende, så dyrene kan se hinanden men er på sikker afstand. Skab så meget ro som overhovedet muligt på situationen og undgå “konfrontationer”. Ros hunden og giv godbidder når han kigger på katten og forholder sig i ro, ignorerer katten eller udviser anden ønsket adfærd. Er hunden fikseret på katten eller voldsom, så skæld endelig ikke ud, men distraher hunden, få den til at beskæftige sig med noget andet og ros den så snart den er i ro. Tal roligt når hunden ser på katten – “det er katten, den bor her også”. Det kan virke som en stor opgave, og kan være intensivt arbejde i starten – men når hund & kat ligger og putter sammen glemmer man alt det hårde arbejde der ligger bag 🙂

Husk, at hvis der er mindre dyr som kaniner, marsvin etc. der kan appellere til et jagtinstinkt, så skal deres bur sikres effektivt og placeres højt, da nogen gadehunde har en fænomenal evne til at hoppe højt og forcere forhindringer, og det er næsten ikke til at bære hvis hunden får fat i familiens kanin. Ved mindre dyr fungerer samme træningsteknik som med katteintro (rose og dermed forstærke ønsket adfærd, ignorere/distrahere ved uønsket adfærd, få ro på hele situationen) men det er i endnu højere grad vigtigt at hele tiden have fokus på sikkerhed. Lad fx ikke et barn tage familiens kanin ud mens hunden er fri, selvom den ser sød og artig ud.

Du skal selvfølgelig være helt sikker på alle dyr i hjemmet, inden du kan lade dem være alene sammen uden opsyn.

424890_117811535049361_1927038954_n[1]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: