Vi ♥ podengoer

Leo & Viola

Leo & Viola bor på Frederiksberg hos Tine

Podengo Portugues – hunderacen til den aktive hundeejer

Podengo Portugues er den nationale portugisiske hunderace, den findes i 3 størrelser; small, medio og grande (den sidste er nu meget sjælden i Portugal) De findes med to pelstyper; enten glathåret eller ruhåret, og da pelsen kun er i ét lag, fælder de ikke meget. Den mest almindelige farve er rød eller fawn med større eller mindre aftegn, eller hvid med røde/fawn aftegn. Podengoer er jagthunde af oprindelig type, de jager i oftest i et kobbel. Small og medio benyttes til jagt af mindre vildt oftest kaniner mens granden også benyttes til større vildt som vildsvin og hjorte. Det er hovedsageligt tæverne der benyttes til jagt, der kan være en enkelt eller to hanhunde med, hvis de har en klar flok struktur. Når byttet er nedlagt er det kun floklederen der bringer det tilbage til jægeren. De benytter både synet, lugtesansen og hørelsen under jagt og har en helt speciel gøen, der lyder som en fløjte, når de er på sporet af et bytte.

Racen har et godt helbred og en forventet levetid på 12-15 år.

Podengoer er intelligente, hårdtarbejdende og aktive hunde, men også trofaste og knyttede til deres ejere. Som familiehund er podengoen fantastisk for den aktive familie: den er en glad, livlig og nysgerrig hund der elsker at være sammen med sin familie. Podengoer er rigtig gode sammen med børn, og de er legesyge, sjove og fulde af skøre påfund. Selv om racen blev skabt til at jage hele dage i højt tempo, kan podengoen sagtens være en rigtig sofakartoffel hjemme, blot den får almindelig daglig motion, leg og mental stimulering.

I Portugal fungerer podengoer også som vagthunde, da de er observante og giver hals hvis noget usædvanligt fanger deres opmærksomhed. Store podengoer kan være noget reserverede over for fremmede, men ikke aggressive. Podengoer trives godt sammen med andre hunde, de er jo oprindeligt skabt til at leve og arbejde i flok. På grund af deres jagtinstinkt er de ikke gode med mindre husdyr og bør aldrig efterlades uden opsyn sammen med dem.

Det er det en meget blød hund, hvilket betyder at man skal benytte bløde træningsmetoder til den; hårde ord og håndtering kommer man ikke langt med. De er meget lærenemme og elsker at arbejde sammen med deres ejer og de gør det godt på agility banen og inden for forskellige lydighedsgrene som f.eks. rally lydighed. Podengo’en kan også benyttes til lure coursing, som i Danmark blandt andet afholdes af Myndeklubben samt forskellige former for spor. Da Podengo’en benytter både synet, lugten og hørelsen til jagt der disse sanser meget veludviklede og de kan derfor godt blive distraheret af dufte, lyde og hurtige bevægelser når man træner.

Podengo’en er meget adræt og elsker at spurte derudaf, og da de også er selvstændige hunde, skal ”fri leg” foregå i et indhegnet område, med mindre man er helt sikker på, at man kan kalde sin podengo til sig, i alle situationer. Det betyder også, at et hegn ikke nødvendigvis er nogen stor forhindring for at gå på opdagelse… men sørger man for, at familiens podengo bliver mentalt aktiveret og får god motion, har den ikke det samme behov for at udforske og jage selv.

Podengoer og podengoblandinger er meget almindelige i Portugal og kan desværre findes på alle internater. Mange portugisere ønsker ikke at adoptere dem, dels fordi de kræver at man ”podengosikrer” sin have, dels fordi folk kommer for at adoptere en smuk golden retriever, en nuttet cocker spaniel eller en rar labrador, frem for en pjusket podengo… Det er rigtig ærgerligt at podengoerne overses, for de har et dejligt temperament og de er oplagte familiehunde.

Vi i DOP dk har et soft spot for podengoer og håber vi kan være med til at udbrede kendskabet til dem og få adopteret nogen skønne podengoer til kærlige familier i Danmark!

Posted on juni 14, 2012, in Racer and tagged . Bookmark the permalink. Skriv en kommentar.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: